De schoonste en goedkoopste energie is de energie die we niet verbruiken. Om goed in beeld te krijgen waar de besparingskansen liggen is helder inzicht in energie heel belangrijk. Wij maken het voor u heel gemakkelijk, de enige vereiste is een slimme meter!
Monitoring als doel om te besparen? Pak uw sluimerverbruik aan!
Veel van de besparingstips zijn “open deuren”. Als u minder TV kijkt, dan verbruikt u minder. Besparen hoeft niet ten koste te gaan van uw comfort. Zo kunt u het ‘sluimerverbruik’ aanpakken als u weet waar het zit. Waarom verbruikt u ’s nachts zoveel? Waarom gaat de verwarming in de zomer nog steeds even aan ’s morgens? Wat is het effect van de klokthermostaat als u vergeet die aan te passen na de wisseling van zomer naar wintertijd? En is die oude koelkast in de schuur met blikjes bier nu echt zo duur?
Besparen moet leuk worden. Het is een sport om met behoud van comfort te zoeken naar mogelijkheden. Het begint bij de basis: inzicht. Zien wat er gebeurt, voor elektriciteit op kwartier basis en voor gas per uur. In de regel willen onze gebruikers antwoord op drie vragen:
• Hoeveel verbruik ik?
• Is dat normaal ten opzichte van anderen?
• Hoe kan ik morgen minder verbruiken?
Vol-energie.nl helpt u bij het beantwoorden van deze vragen!
Sluimerverbruik
Bij het monitoren kunnen wij uw sluimerverbruik zien. Het sluimerverbruik is het minimale verbruik dat u ziet als u alle apparatuur die uit mag, ook uit hebt gezet. Hierbij kunt u denken aan adapters, wifi-stations, televisies die op stand-by staan, koelkasten en diepvriezers. Sluimerverbruik is dus niet altijd slecht. Omdat deze apparaten de hele dag aan staan, zijn ze in veel huishoudens verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het totale verbruik.
Hoe wordt het sluimerverbruik berekend?Het sluimerverbruik, dat wij hieronder in een grafiek laten zien en ook in de grafiek zelf, dagelijks berekend.

Dit doen wij voor een bepaalde dag, door het laagste uurverbruik te bepalentussen 2:00 en 5:00 uur ’s nachts. Het idee daarbij is dat dan alleen de apparaten aan staan die het sluimerverbruik veroorzaken, zoals koelkasten, adapters etc. Wij nemen een uurverbruik en niet een kwartierverbruik, omdat dan apparaten die af-en-toe aan staan, zoals koelkasten, ook meegenomen worden. Het minimum wordt ’s nachts bepaald, niet overdag. Dat zou namelijk een te laag sluimerverbruik opleveren voor mensen met zonnepanelen. Zo komen wij tot het aantal Watt sluimerverbruik dat naast de daggrafiek getoond wordt. Ook wordt het totaal getoond in kWh door dit getal met 24 uur te vermenigvuldigen. Bij de maand- en jaargrafieken wordt dit opgeteld weergegeven voor alle dagen die binnen de betreffende periode vallen.

Hoe verhoudt mijn sluimerverbruik zich tot andere huishoudens?
Deze grafiek laat zien hoe de gebruikers verdeeld zijn over categorieën van weinig naar veel sluimerverbruik, in stappen van 60 Watt.

Het terugdringen van uw sluimerverbruik levert geld op!
